11924741_1604603019764461_8984398607175619312_nWanneer bijvoorbeeld de vlam in de pan slaat, kan vuur in het afzuigkanaal worden gezogen.

Een brand kan zich snel uitbreiden naar de constructie van het gebouw. Zeker als er rondom de afvoerkanalen brandbare materialen zijn verwerkt. Is het afvoerkanaal bovendien vervuild door vetaanslag? Dan ontstaat al snel een onbeheersbare brand.

 

Wat kunt u doen om dat te voorkomen:

 

1. Regelmatig schoonmaken van luchtafvoer

U kunt met een aantal maatregelen de kans op schade door brand beperken. De belangrijkste is periodieke reiniging van de bakdampkap en het afvoerkanaal. Want als er brand in de keuken ontstaat, kan vetaanslag in het afvoerkanaal bijdragen aan verspreiding van de brand. Schoonmaken is in ieder geval nodig als de vetaanslag dikker is dan 0,5 millimeter. Hoe vaak u moet laten schoonmaken, is onder meer afhankelijk van de grootte van de installatie, hoe intensief u die gebruikt en de aard van uw bedrijf.

 

2. Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf

U kunt de afvoerkanalen niet zelf schoonmaken. Dat moet u laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het vergt namelijk speciale kennis en er is ook speciale apparatuur voor nodig. Om te beoordelen wat er precies moet gebeuren, is vooraf een inspectie nodig. Dat gebeurt door met speciale apparatuur in de afvoerkanalen te kijken. Of door met het blote oog door de inspectieluiken het afvoerkanaal te controleren.

 

3. Preventieve maatregelen

U kunt u nog meer maatregelen nemen. Zoals:

  • Plaats een installatie die vet afbreekt.
  • Weet u niet precies hoe het afvoerkanaal loopt en is het daardoor niet goed schoon te maken? Vervang het afvoerkanaal dan.
  • Heeft u een aluminium dampkap? Vervang die dan door een kap van roestvrij staal.
  • Plaats brandkleppen in het kanaal. Een brandklep is een stalen plaat die sluit als de temperatuur te hoog oploopt. Brand kan daardoor niet verder het kanaal in trekken.
  • Breng een blusinstallatie aan in de dampkap.

 

Meer nieuws
Bron: Risicosinbeeld.nl