238261Brand in slecht onderhouden afzuigkanalen in Amsterdamse restaurants met hotels en woningen erboven, zorgt voor tonnen aan schade.

Daarnaast brengt het brandweerlieden extra in gevaar door de slechte bereikbaarheid van de kronkelende kanalen. „Een millimeter vet in het afzuigkanaal betekent al een verhoogd risico op brand”, zegt Bert Meijer, teamleider Team Brandonderzoek.

Vorig jaar heeft de Brandweer Amsterdam-Amstelland elf keer moeten uitrukken voor brand in een afzuigkanaal van een restaurant. Dit jaar vier keer.

„De brand is begonnen of verergerd in het afzuigkanaal”, zegt Meijer. „Houd je een lucifer bij twee of drie millimeter vet, dan vliegt letterlijk de vlam in de pijp. Branden in afzuigkanalen verspreiden zich razendsnel.”

In de binnenstad van Amsterdam zijn tientallen panden waar een restaurant zich op de begane grond bevindt en de bovengelegen verdiepingen worden bewoond of als hotel zijn ingericht. Er zijn veel voorbeelden waarbij brand is ontstaan in zo’n restaurant met grote gevolgen voor zowel het etablissement als de bovenliggende verdiepingen. Een voorbeeld is de brand in de Vlaamse friettent Snackland op het Damrak in 2010. De vlammen sloegen over naar het vier verdiepingen tellende Hotel Damrak erboven. Oorzaak: brand in het afzuigkanaal van de snackbar dat zich vervolgens uitbreidde in het naar het dak kronkelende kanaal. De brandweer moest delen van vloeren en muren slopen om de brand te kunnen blussen. De friettent brandde volledig uit, het hotel liep grote schade op.

In de meeste gevallen gaat het om kleine restaurants die een bakplaat of rooster met kolen gebruiken. Het vet dat hier van af komt, trekt het afvoerkanaal in. Het grootste gevaar zit in de afvoerkanalen die intern via de bovengelegen verdiepingen naar het dak gaan. Deze leveren ook het grootste gevaar voor de brandweerlieden op. Zij moeten, soms gevaarlijke, capriolen uithalen om het kanaal te kunnen bereiken. Dit is meteen de reden waarom restauranthouders de kanalen onvoldoende of niet schoonhouden, weet de brandweer. Te kostbaar. De verplichte inspectieluiken om de paar meter zijn er vaak ook niet.

Volgens de website van Koninklijke Horeca Nederland zijn horecaondernemers niet verplicht de afzuigkanalen schoon te houden. De verzekeringsmaatschappij kan dit echter wel als eis stellen.

Bron: Metronieuws.nl

 
Meer nieuws
Denkt u dat wij meer voor u kunnen betekenen? 

Bel ons gerust op 010-3070938 of stuur ons een bericht via het
contactformulier